مادربرد چه تاثیری در عملکرد سیستم دارد؟
مادربرد شاید در کنار پاور، کم اهمیتترین جزء یک کامپیوتر است؛ به این معنی که اغلب کاربران آن را به نفع قطعاتی مانند CPU و GPU نادیده میگیرند. حالا سوال این است که آیا نادیده گرفتن مادربرد میتواند در عملکرد سیستم تاثیرگذار باشد؟ در مطلب پیش رو به این سوال پاسخ خواهیم داد. پس با مجله اعتبارکالا همراه باشید.
فهرست مطالب
مادربرد چه کاری انجام میدهد؟
کار مادربرد در طول این سالها به طور قابل توجهی تغییر کرده. است؛ اما وظیفه اصلی آن همیشه این بوده که بین همه اجزای کامپیوتر ارتباط برقرار کند. این بدان معنی است که رم، پردازنده، کارت گرافیک، درایوها و هر بخش دیگری از رایانه شما از طریق مادربرد با یکدیگر کار میکنند.
این مطلب را هم بخوانید: راهنمای خرید مادربرد
در گذشته خود مادربرد قدرت پردازشی را برای مدیریت ترافیک بین رم، پردازنده و گرافیک مهیا میکرد. با این حال، پردازندههای مدرن امروزه این قابلیت را در خود پکیج CPU دارند.
به عبارت دیگر، این پردازنده است که تعیین که تعیین میکند، جریان اطلاعات بین خودش و دیگر اجزا، چقدر سریع و موثر باشد. همچنین، مادربردهای اتصالات اضافی را برای لوازم جانبی داخلی و اسلاتهای افزایش ارائه میدهند؛ اما اجزای عملکردی اصلی تا حد زیادی توسط پردازنده مدیریت میشوند.
قطعات رده بالا با مادربردهای مقرونبهصرفه
بنابراین، پاسخ کوتاه به این سوال که آیا مادربرد بر عملکرد سیستم تاثیر میگذارد، «خیر» است. اگر رم، پردازنده و گرافیک رده بالا را در مادربرد ارزان یا گرانقیمت قرار دهید، عملکرد آنها کم و بیش یکسان خواهد بود. هر دو مادربرد، استاندارد عملکردی یکسانی را رائه خواهند داد؛ البته با این فرض که هر دو دارای حداقل رتبه عملکردی یکسانی هستند.
مادربرد ممکن است عملکرد سختافزار شما را محدود کند
تصور کنید دو مادربرد متفاوت دارید که از یک پردازنده، گرافیک، رم و حافظه یکسانی پشتیبانی میکنند و یکی از آنها در سطوح عملکردی پایینتری نسبت به بالاترین استاندارد مادربرد، عمل میکند. برای مثال، دستگاههای PCIe مانند نمونههای NVME پردازنده گرافیکی و SSD با استاندارد قدیمیتر PCIe سازگار هستند و به طور پیشفرض از محدودیتهای عملکرد استاندارد قدیمیتر استفاده میکنند.
به عبارت دیگر، در صورت امکان، انتخاب مادربر باید به اجزای شما اجازه دهد تا به پتانسیل کامل اجزای که مورد استفاده قرار میدهید برسند. همچنین، بهتر این است که مادربردی انتخاب کنید تا بتوانید در آینده نیز از آن استفاده کنید و بتوانید بدون محدود شدن عملکرد، از نسلهای جدیدتر پردازنده و گرافیک استفاده کنید.
مادربرد روی اورکلاک تاثیر میگذارد
در حالی که مادربرد تاثیر کمی بر عملکرد استاندارد اجزای مانند پردازنده و گرافیک دارد؛ وقتی سعی میکنید از حداکثر عملکرد آنها استفاده کنید، تفاوت قابل توجهی را شاهد خواهید بود.
«اورکلاک کردن» عملی است که باعث میشود یک قطعه با سرعتی سریعتر از آنچه که واقعا هست، اجرا شود. برخی از اجرا، مانند پردازنده، میتوانند به راحتی با سرعتهای بالاتر کار کنند. با این حال، اجزای این قطعات برای عملکرد بیشتر از امتیاز تعیین شده، نیاز به قدرت بیشتری دارند و گرمای بیشتری نیز تولید میکنند.
برخی از مادربردهای رده بالاتر دارای خنککننده اضافی برای خود بورد، مدیریت توان بهتر و اجزای انتقالدهنده و گزینههای بیشتری برای تنظیم دقیق قطعات هستند. این اتفاق باعث میشود که اورکلاک پایدارتری داشته و از عملکرد اضافی که اجزای شما ارائه میدهند، لذت ببرید. «تراشه» مادربرد شما امکان اورکلاک شدن یا نشدن را تعیین کند؛ چون این موارد از مادربردهای رده پایین حذف شدهاند، حتی اگر پردازنده شما هم قادر به اورکلاک باشد، برای این کار با مشکل مواجه خواهید شد.
این مطلب را هم بخوانید: راهنمای بستن سیستم گیمینگ
امروزه پردازندهها و گرافیکهای مدرن به طور خودکار با توجه به توان و ظرفیت حرارتی سیستم، خود را اورکلاک میکنند. استفاده از مادربرد قویتر ممکن است به این اجزا اجازه دهد تا به سطوح عملکردی پایدارتری برسند. با این حال، کل سیستم باید این اجازه را به شما بدهد. یک مادربرد قوی تنها تکهای از این پازل است.
آیا مادربرد واقعا اهمیت دارد؟
دلایل زیادی جهت خرج کردن پول بیشتر برای مادربرد وجود دارد؛ اما عملکرد اضافی در نرمافزارها و بازیها یکی از آن موارد نیست. اگر میخواهید وارد دنیای محاسبات کامپیوتری شوید و از اجزای سختافزاری دستگاه خود نهایت استفاده را ببرید؛ انتخاب مادربرد میتواند بسیار مهم باشد. در غیر این صورت، خرید مادربرد رده بالا ممکن است هزینه اضافی روی دست شما بگذارد.
شما چه فکری میکنید؟ مادربرد چه تاثیری در عملکرد سیستم دارد؟ آیا این قطعه سختافزاری واقعا مهم است؟
مادر بورد H81 plus دارم می خوام که gtx 1660 بزارم از حداکثر توان کارت گرافیک استفاده میشه؟