شبکه داده 5G چیست؟ و چطور کار میکند؟
مدتی است که نام شبکه داده 5G بر سر زبانها افتاده و شرکتهای ارتباطی زیادی سعی در ارائه این فناوری به کاربران خود دارند. شرکتهای تولید کننده موبایل نیز در حال عرضه گوشیهای موبایل همگام با این تکنولوژی هستند. در این مطلب این فناوری را مورد بررسی قرار میدهیم.
با اینکه شبکه داده 5G در برخی کشورها ارائه شده اما هنوز تمامی کشورهای جهان از این فناوری استفاده نمیکنند و تمام گوشیها نیز از آن پشتیبانی نمیکنند. اما آیا این اتفاق به زودی خواهد افتاد؟ 5G در زندگی ما چه تفاوتی ایجاد میکند؟ با مجله اعتبارکالا و این مقاله همراه باشید.
فهرست مطالب
شبکه داده 5G چیست؟
این فناوری نسل بعدی اینترنت همراه است و سرعت دانلود و آپلود سریعتری نسبت به شبکه 4G دارد. 5G با استفاده طیفهای رادیویی بیشتر، به دستگاههای بیشتری امکان دسترسی همزمان به اینترنت همراه را میدهد.
شبکه 5G چه کاری برای ما انجام میدهد؟
ایان فاگ (Ian Fogg) از شرکت OpenSignal که یک شرکت تجزیه و تحلیل تلفن همراه است میگوید:
با فناوری 5G، هرکاری که هماکنون با گوشیهای خود انجام میدهیم را با سرعت بیشتر و بهتری انجام خواهیم داد. از جمله این کارها میتوان به عینکهای هوشمند مجهز به واقعیت افزوده، فیلمهای با کیفیت بسیار بالاتر، اینترنت اشیاء (IoT) که باعث هوشمندتر شدن شهرها میشود اشاره کرد. اما از همه هیجانانگیزتر ساخت خدمات جدیدتری است که از آنها بی اطلاع هستیم.
تصور کنید انبوهی از هواپیماهای بدون سرنشین برای انجام ماموریتهای جستجو و نجات، ارزیابی آتشسوزی و نظارت بر ترافیک، به صورت بیسیم با فناوری 5G و از طریق پایگاههای زمینی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
برخی افراد تصور میکنند که 5G در پهپادها جهت برقرار ارتباط و خواندن نقشه و دادههای ترافیکی ضروری است. با فناوری 5G، زمان فشار دادن دکمه و تاثیر آن روی نمایشگر در بازیهای آنلاین، کمتر خواهد شد.
با این فناوری ویدئوهای آنلاین به سرعت و بدون اشکال اجرا میشود؛ تماسهای تصویری واضحتر و سریعتر میشوند. دستگاههای تناسب اندام پوشیدنی وضعیت سلامت شما را سریعتر کنترل میکنند و به محض بروز اشکال در سلامت شما به سرعت اورژانس یا پزشک را مطلع میکنند.
شبکه داده 5G چگونه کار میکند؟
شبکه داده 5G یک فناوری جدید است اما ممکن است در ابتدا متوجه سرعت بالای آن نشوید؛ چون این فناوری احتمالا در ابتدا توسط اپراتورها به عنوان راهی برای افزایش ظرفیت شبکههای اصلی 4G موجود جهت استفاده از خدمات سازگارتر برای مشتریان مورد استفاده قرار میگیرد.
سرعت شبکه کاربر به باندی که اپراتور از آن استفاده میکند و میزان سرمایهگذاری آن روی دکلهای و فرستندههای 5G بستگی دارد.
به خوشههای دکل کوچکتر در نزدیکی زمین اصطلاحا «امواج میلیمتری» گفته میشود که دادهها را بین تعداد بسیار بیشتر فرستنده و گیرنده منتقل میکند. این کار منجر به تراکم بیشترِ استفاده میشود. اما مشکل آن گران بودن آن است و شرکتها را برای نصب دکلها با مشکل مواجه میکند.
سرعت شبکه داده 5G چقدر است؟
در حال حاضر سریعترین شبکههای 4G به طور متوسط ۴۵ مگابیت بر ثانیه سرعت دارند؛ با این فعالان این صنعت امیدوارند که به سرعت ۱ مگابیت بر ثانیه برسند.
تراشههای 5G کوالکام میتوانند در شرایط واقعی سرعت مرور و دانلود را ۱۰ تا ۲۰ برابر کنند. این اتفاق باعث میشود تا در حدود یک دقیقه یک فیلم کیفیت بالا را دانلود کنید.
وقتی اپراتورها شبکههای مستقل 5G را راهاندازی کنند، سرعت بالا رفته و تاخیر به شدت کم میشود. این شبکه میتواند به راحتی به سرعت بیش از یک گیگابیت بر ثانیه برسد. اما ورود کامل این فناوری به ایران چند سالی زمان خواهد برد.
چرا به فناوری 5G نیاز داریم؟
جهان به سمت فناوری موبایل در حرکت است و استفاده ما از اینترنت همراه هر ساله بیشتر و بیشتر میشود؛ این اتفاق با محبوبیت سرویسهای آنلاین پخش ویدئو و موزیک قابل لمستر است.
باندهای موبایل فعلی در حال پر شدن هستند که این امر باعث خراب شدن سرویسها میشود؛ مخصوصا وقتی افراد زیادی در یک منطقه خاص سعی کنند که به طور همزمان به اینترنت همراه متصل شوند.
فناوری 5G به راحتی میتواند به طور همزمان هزاران دستگاه (از گوشی موبایل گرفته تا لوازم خانگی هوشمند، دوربینهای فیلمبرداری و چراغهای هوشمند) را کنترل کند.
آیا به گوشی موبایل 5G احتیاج دارم؟
بله؛ اما به خاطر داشته باشید که زمانی که 4G در سالهای ۲۰۰۹، ۲۰۱۰ معرفی شد زیرساختهای آن هنوز گسترده نشده بود و برخی کاربرانی که گوشیهای 4G را خریداری کرده بودند از پشتیبانی نکردن اپراتورها از این فناوری شکایت داشتند و احساس میکردند هزینه زیادی بابت دستگاهی پرداخت کردهاند که کاربردی ندارد.
چه گوشیهایی در ایران فناوری 5G را پشتیبانی میکنند؟
در حال حاضر دو اپراتور اصلی ارائهدهنده خدمات مخابراتی در ایران در چندین شهر سایتهای 5G تاسیس کردهاند اما تا همهگیر شدن و آنتندهی مناسب این شبکه در کل کشور فاصله زیادی داریم. همچنین گوشیهای 5G به دلیل گران بودن تجهیزات این فناوری قیمت بالاتری نسبت به نمونههای 4G دارند.
با توجه به دو نکته بالا پیشنهاد میکنیم کمی صبر کنید تا هم قیمت این گوشیها کمتر شود و هم پشتیبانی 5G در کشورمان افزایش پیدا کند. اما اگر تصمیم به خرید یک گوشی 5G گرفتهاید در ادامه فهرستی از این گوشیها را برای شما آماده کردهایم:
- سری آیفون ۱۲
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی S21 5G
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی S21 پلاس 5G
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی S20 اولترا
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی S20 پلاس 5G
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی A52 5G
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی A42 5G
- گوشی موبایل سامسونگ گلکسی A32 5G
- گوشی موبایل شیائومی ردمی نوت 9T 5G
- گوشی موبایل شیائومی می 10T پرو 5G
- گوشی موبایل شیائومی می 10T 5G
- گوشی موبایل شیائومی می ۱۰ لایت 5G
در این مطلب سعی کردیم تا شبکه داده 5G به صورت مختصر و ساده برای شما توضیح دهیم. به نظر شما نسل پنجم اینترنت همراه در ایران چه آیندهای خواهد داشت؟ میتوانید سوالات خود در مورد فناوری 5G را در بخش نظرات مقاله با ما اشتراک بگذارید.
سوالات متداول