مقایسه اندروید با iOS – کدام یک ایمن تر است؟
امنیت موبایل باید اولویت اصلی هر کاربر گوشی هوشمند باشد. تلفنها در سالهای اخیر به سرعت تکامل یافتهاند تا حساسترین دادههای ما را ذخیره و به اشتراک بگذارند. این دستگاهها در رابطه با مدیریت امور مالی، زندگی اجتماعی و کسب و کار ما، دادههای ارزشمندی دارند که عوامل مخرب میتوانند از آنها سود ببرند. برای ایمن ماندن، باید دستگاهها و برنامههایی را انتخاب کنید که بر امنیت تمرکز دارند.
بسیاری از کاربران برای خطرات ناشی از استفاده از گوشیهای هوشمند به عنوان نقطه تماس مرکزی برای تمام دادههای مهم خود آگاه نیستند. در حالی که بیشتر مسئولیت بر دوش کاربران است که ایمن رفتار کنند، توسعه دهندگان دستگاه و نرم افزار نیز جهت طراحی پلتفرمهای ایمن مسئول هستند.
در این مقاله، امنیت گوشیهای هوشمند اندرویدی و iOS و سایر سیستمعاملهای گوشیهای هوشمند را با یکدیگر مقایسه و شرح خواهیم داد. با ما تا انتهای این مطلب در مجله اعتبارکالا همراه باشید.
فهرست مطالب
دامنه تهدیدات امنیتی موبایل
امنیت موبایل روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. اینترنت اشیا (IoT) بالاترین اهمیت را دارد چرا که همه چیز را از کیف پول ما گرفته تا سیستمهای امنیتی خانه و گوشیهای هوشمندمان را به هم متصل میکند. رشد فناوری تلفن محور، همه کاربران را به طور یکسان در معرض خطرات متعددی قرار میدهد. موارد زیر در میان تهدیدات ایمنی کاربر، رایجترین تهدیدات هستند.
- حملات بدافزار؛ مانند تروجانها، جاسوس افزارها و ویروسها.
- کلاهبرداریهای سایبری؛ مانند کلاهبرداریهای فیشینگ و رسانههای اجتماعی.
- نقض یا نشت دادههای مخرب؛ از طریق حملات brute force و غیره.
- نرم افزار یا سخت افزار با ضعفهای امنیتی
بدافزار تروجان در گوشیهای هوشمند
تروجانها برجستهترین تهدیدات موبایلی هستند. آنها بیش از ۹۵ درصد بدافزارهای موبایل را تشکیل میدهند. بیش از ۹۸ درصد از حملات بانکداری تلفن همراه دستگاههای اندرویدی را هدف قرار میدهند که جای تعجب ندارد. اندروید محبوبترین پلتفرم موبایل در جهان است و بیش از ۸۰ درصد بازار جهانی گوشیهای هوشمند را به خود اختصاص میدهد. همچنین، اندروید تنها پلتفرم موبایل محبوبی است که به کاربران اجازه میدهد نرم افزارهای جانبی را بارگذاری کنند.
بسیاری از کاربران ترجیح میدهند بر روی استفاده راحت و سهولت دسترسی به حفظ حریم خصوصی و ایمنی تمرکز کنند. علیرغم خطرات امنیتی ناشی از راحتی روزافزون، فناوری مدرن همچنان تلفنها را به مرکز داده و اتصال تبدیل میکند. خوشبختانه، توسعه دهندگان گوشیهای هوشمند سهم خود را برای کمک به ایمنتر کردن این فضا برای همه طرفهای درگیر انجام میدهند.
مقایسه امنیت iOS با اندروید و بلک بری و ویندوزفون
انتخاب یک پلتفرم تلفن همراه ایمن، امنیت گوشی هوشمند شما را تعیین میکند. اما هر یک از این پلتفرمهای گوشی هوشمند چقدر امن است؟ گوشیهای هوشمند تمام زندگی ما را تحت شعاع قراردادهاند. بنابراین هکرها نیز به این پلتفرمها علاقهمند شدهاند و مشتاق سرقت اطلاعات حیاتی شما هستند.
اغلب کاربران از دو سیستمعامل اندروید گوگل و یا آیفون iOS اپل استفاده میکنند. کاربران این دو نوع گوشی اغلب در مورد اینکه کدام بهتر است با هم بحث میکنند. از سویی دیگر، اغلب سایر پیشنهادات موجود در بازار مانند Blackberry و Windows Phone نادیده گرفته میشوند.
به طور کلی، افراد بیشتر در حال خرید و استفاده از گوشیهای اندرویدی هستند. طبق تحقیقات Forrester، ۷۴ درصد بازار این سیستمعامل را بر روی دستگاهها نصب کردهاند. تحقیقات Forrester نشان میدهد که گوشیهای آیفون حدود ۲۱ درصد از بازار را تشکیل میدهند و تلفنهای ویندوزی ۴ درصد بازار را به خود اختصاص دادهاند.
برای اغلب کاربران این پرسش به میان میآید که اندروید امنتر است و یا iOS ؟ حقیقت کمی پیچیدهتر از بیان ساده برتری یک برند بر دیگری است. این سوال همچنین بخش دیگری از بازار گوشیهای هوشمند را که باید هنگام بررسی پلتفرمهای موبایل امن مورد توجه قرار گیرد، حذف میکند.
برخی از کاربران ویژگیهای طراحی و سهولت استفاده را ترجیح میدهند، در حالی که برخی دیگر بر هزینه و امنیت تمرکز میکنند. در مقایسه امنیتی iOS و Android، مهم است که در نظر بگیرید که واقعا چه چیزی یک پلت فرم گوشی هوشمند را ایمن میکند. همچنین مهم است که سایر گزینههای اصلی موجود در بازار را فراتر از این دو پلتفرم برتر در نظر بگیرید.
امنیت گوشیهای هوشمند با سیستم عامل اندروید
امنیت اندروید شهرت امنیتی مشکوکی دارد، و دلیل آن این است که کسی مالک آن نیست. به عبارت دیگر، هیچ کس تنظیم نمیکند که چه چیزی میتواند یا نمیتواند به عنوان یک برنامه اندرویدی ارائه شود یا حتی چه چیزی میتواند به عنوان یک گوشی اندرویدی فروخته شود.
با توسعه سختافزار و سیستمعامل در انزوا نسبی، به نظر میرسد که تنها نامهای بزرگتر در بازار گوشیهای اندرویدی طول عمر معقولی از بهروزرسانیهای سیستمعامل پشتیبانی شده را دریافت میکنند. برای مدلهای ناشناختهتر، سازگاری سیستمعامل ممکن است بسیار کوتاهتر باشد. خطرات امنیتی نیز با سهم بازار بزرگتر و سیستمعامل منبع باز ارائه شده توسط اندروید همراه است.
خوشبختانه گوگل به طور مداوم برای تامین امنیت کاربران اندروید تلاش میکند. مهمتر از آن، کاربران میتوانند با شخصی سازی اندروید خود، کنترل کاملی بر حریم خصوصی و امنیت خود داشته باشند.
اکثر کاربران میتوانند با بهروز نگهداشتن گوشیهای اندرویدی و اجتناب از دانلود برنامههای ناشناخته یا مشکوک، آن را ایمن کنند. علاوهبراین، انتخاب دستگاههای رایج اندروید به شانس شما برای باقی ماندن در چرخه پشتیبانی سیستمعامل کمک میکند. به عنوان یک اقدام احتیاطی اضافی، محصولاتی مانند Kaspersky Antivirus for Android از گوشی هوشمند اندرویدی شما در برابر بدافزارها محافظت میکند.
در زمینه کسب و کار، دستگاههای اندروید جدیدتر از Android for Work Google پشتیبانی میکنند که برای محافظت از برنامهها و کاربردهای محل کار طراحی شده است. همچنین، دستگاههای اندرویدی اخیر سامسونگ از فناوری امنیتی Knox خود سامسونگ پشتیبانی میکنند.
امنیت گوشیهای هوشمند اپل iOS
سیستم عامل موبایل آی او اس اپل به شدت توسط خود اپل کنترل میشود که برنامههای موجود در اپ استور اپل را نیز کنترل میکند. این کنترل به دستگاههای اپل اجازه میدهد تا امنیت خوبی را کاربر ارائه دهند.
به عنوان مثال، iOS تنها به یک نسخه از یک برنامه در هر دستگاه اجازه میدهد. بنابراین، اگر یک کاربر نسخهای از یک برنامه با محدودیت امنیتی ارائه شده توسط شرکت داشته باشد، کاربر نمیتواند یک نسخه نامحدود از همان برنامه را برای استفاده شخصی نیز داشته باشد. قابلیت سفارشیسازی در iOS نیز محدودتر است، زیرا همه چیز از ظاهر گوشی گرفته تا عملکرد برنامه باید در قوانین طراحی اپل قرار بگیرد.
کاربران iOS خود را محدود به دستگاهها و برنامههای مورد تایید اپل میبینند که برای سادهسازی امنیت یک نکته مثبت است. با نقاط تماس محدود در کل اکوسیستم، اپل میتواند از هر یک از دستگاههای خود برای طول عمر بیشتری نسبت به پلتفرمهای دارای سیستمعامل سختافزاری پشتیبانی کند. پلتفرم کوچکتر اپل به این معنی است که حتی تلفنهای قدیمیتر ممکن است همچنان بتوانند سیستمعامل و برنامههای اخیر را اجرا کنند و از تمام مزایای اصلاحات امنیتی جدید در این فرآیند بهره ببرند. امنیت آیفون، در نتیجه، شهرت ایمنتری در میان کاربران به دست آورده است.
همچنین، اکوسیستم بسته تنها به برنامههایی اجازه میدهد که به کدنویسی اصلی گوشی دسترسی نداشته باشند، که هم نیاز به آنتیویروس iOS را کاهش میدهد و هم ایجاد آنتیویروس iOS را برای تأیید App Store غیرممکن میکند. بنابراین، iOS در برابر حملات بدافزار آسیبناپذیر نیست.
امنیت گوشی هوشمند با سیستم عامل Windows Phone
سیستمعامل Windows Phone دارای درجهای از کنترل متمرکز است، اما دارای سابقه ضعفهای امنیتی است، اگرچه عملکرد آن با ورود کاربران بیشتر، بهبود مییابد.
با این اوصاف، پشتیبانی از زیرساخت ویندوز فون تا حد زیادی از اوایل سال ۲۰۲۰ به پایان رسیده است. سیستم عامل Windows Phone 8.1، Windows RT و Windows 10 Mobile دیگر با بهروزرسانیها یا پشتیبانی برنامههای بومی پشتیبانی نمیشوند. ویندوز ۱۰ ایکس تنها سیستمعامل گوشی است که برای انتشار احتمالی در آینده در نظر گرفته شده است اما در حال حاضر در دسترس نیست.
مدلهای سختافزار گوشی قبلی نیز دیگر توسعه نیافتهاند و بازار را از هرگونه اصلاح امنیتی برای محصولات موجود خالی میکند. با زیر سوال بردن آینده محصولات جدید ویندوزفون، در حال حاضر هیچ گونه نگهداری امنیتی برای این پلتفرم وجود ندارد.
امنیت گوشی با سیستمعامل Blackberry OS
بلک بری به کنترل دقیق دستگاهها و برنامهها نیز معروف است. همچنین، برای MDM ساخته شده است که مدیریت و محافظت از دستگاههای خود را برای یک شرکت آسانتر می کند. با این حال، سیستمعامل بلک بری و جانشین آن، بلک بری ۱۰، متاسفانه در دهه گذشته منسوخ شدهاند و Blackberry 10 در انتهای عمر پشتیبانی خود قرار دارد که از سال ۲۰۱۳ با بهروزرسانیها پشتیبانی نمیشود.
بلکبری دیگر گوشی هوشمند تولید نمیکند و تلفنهای با مارک بلکبری توسط TCL Communications فروششان را در آگوست ۲۰۲۰ متوقف کردهاند.
سیستم عامل موبایل (OS) – مزایا و معایب
هیچ دستگاه یا سیستمعاملی در مورد امنیت به طور قطع بهترین قطعی نیست. میزان امنیت گوشی هوشمند شما به نیازهای شخصی یا حرفهای و سطح تسلط فناوری شما بستگی دارد. در ادامه خلاصه ای از مزایا و معایب هر نوع دستگاه، همراه با چند نکته که هنگام تصمیم گیری باید به آنها فکر کنید، آورده شده است.
گوشی های دارای سیستم عامل اندروید
- مثبت؛ شما میتوانید تنظیمات حریم خصوصی خود را به طور کامل کنترل کنید.
- منفی؛ عدم استانداردسازی به معنای امنیت ضعیف است.
- نکته؛ اگر با سفارشی سازی تنظیمات و ابزارهای امنیتی راحت هستید، گزینه خوبی است.
گوشیهای آیفون iOS
- مثبت؛ سازگاری و قابلیت اطمینان بالا
- منفی: به شدت به عملکرد امنیتی اپل وابسته است. همچنین، در حالی که محصولات اپل عموما قیمت بالاتری نسبت به اندروید دارند، امنیت ۱۰۰٪ را تضمین نمیکنند و همچنان در برابر بدافزارها و هک آسیب پذیر هستند.
- نکته؛ احتمالا سادهترین انتخاب برای تامین امنیت گوشی هوشمند است.
سیستمعامل BlackBerry OS و Blackberry 10 Phones
- مثبت؛ طراحی شده برای تامین امنیت سازمانی با قدرت صنعتی.
- منفی: احتمالا به یک دستگاه شخصی جداگانه نیاز خواهید داشت که ممکن است مشکلات امنیتی خاص خود را داشته باشد.
- نکته؛ به دلیل کاهش پشتیبانی از سخت افزار، سیستم عامل و برنامه Blackberry، توصیه نمیشود.
سیستم عامل ویندوز و گوشیهای ویندوز ۱۰
- مثبت؛ سازگار با ویندوز. به طور پیوسته عملکرد امنیتی را بهبود میبخشد.
- منفی؛ سابقه عملکرد امنیتی نامشخص در گذشته.
- نکته؛ به دلیل پشتیبانی قدیمی توصیه نمیشود.
سخن پایانی – ۱۰ نکته برای ایمن نگه داشتن گوشی هوشمند
- از فروشگاههای اپلیکیشن شخص ثالث دوری کنید. به عنوان یک قانون کلی، باید به فروشگاه های اپل، گوگل پلی یا مایکروسافت پایبند باشید.
- هرگز برنامهها را بدون بررسی ایمنی دانلود نکنید. اکثر گوشیها تنظیماتی دارند که به شما امکان میدهد قبل از دانلود، برنامههایی را که از منابع ناشناخته میآیند تایید کنید.
- همیشه در اسرع وقت به آخرین نسخه سیستم عامل آپدیت کنید. وصلههای امنیتی موجود در این بهروزرسانیها برای امنیت تلفن شما حیاتی هستند.
- زمانی که گوشی خود توسط سیستمعامل پشتیبانی نمیشود، آنرا تعویض کنید. یک گوشی جدیدتر و پشتیبانیشده به شما کمک میکند از نفوذ بدافزارها به آن محافظت کنید.
- گزینه پاک کردن اطلاعات از راه دور را تنظیم کنید. با اجازه دادن به حذف اطلاعات از راه دور، میتوانید از طریق هر مرورگر اینترنتی وارد یک سرویس وب شوید و گوشی خود را از تمام داده ها پاک کنید. اگر دستگاه شما گم یا دزدیده شود، این یک سرویس ضروری است.
- در دستگاههایی که برای اهداف تجاری استفاده میشوند، کارکنان فناوری اطلاعات محل کار شما پروتکلهای امنیتی را نصب کردهاند که از دادههای حساس محافظت میکند که میتوانند ناخوشایند باشند اما برای ایمنی خود و شرکتتان ضروری هستند.
- حفاظت از رمز عبور را در سیستم عامل، برنامهها و سرویسهای خود در صورت امکان فعال کنید.
- احراز هویت دو مرحلهای را روشن کنید.
- همیشه امنیت را به راحتی ترجیح دهید. اگرچه برخی از محافظتها میتوانند خسته کننده باشند اما سرقت اطلاعات بدتر است. یک لایه دفاعی اضافی ممکن است چند ثانیه از وقت شما را بگیرد، اما باعث صرفه جویی در هزاران وقت و هزینه صرف شده برای ترمیم آسیب های وارد شده به زندگی شما توسط هکرها و سایر مجرمان سایبری میشود.
- شبکههای خصوصی مجازی (VPN) یک راه عالی برای ایمن سازی گوشی هوشمند شما هستند. با نصب یک اتصال VPN ایمن، میتوانید اطلاعات بانکی، دادههای کارت اعتباری و سایر اطلاعات شخصی را با نگرانی کمتری روی سرورهای اینترنتی ناامن انتقال دهید.
در نهایت، این سوال که کدام پلتفرم را انتخاب کنید، به انتخاب شما باز میگردد. هیچ پاسخ روشنی برای این سوال وجود ندارد که IOS یا Android کدام امن تر است؟ با توجه به اینکه فناوری همیشه دارای نوعی ضعف است، همیشه احتمال سرقت اطلاعات وجود. بنابراین، این به شما بستگی دارد که مطمئن شوید از روشهای ایمن استفاده میکنید.